2011. január 2., vasárnap

Kukoricakrém leves

Imádom a kukoricát mindenhogy, úgyhogy ez a leves is a kedvenceim közé tartozik a többi száz levessel együtt amit szeretek :). A sok kukorica miatt ez a leves elég édes, rajtunk áll mivel tálaljuk, ezzel módosítva az ízélményt. 



 Hozzávalók:
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 nagy fej fehérhagyma
  • 1 közepes burgonya
  • 600 g mirelit kukorica ( vagy friss, de semmiképp nem konzerv )
  • 3 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dl szárnyasalaplé
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál tejföl
Elkészítés:
2 evőkanál vajon dinszteljük meg a felvágott hagymát, majd tegyük bele a 2 gerezd fokhagymát nagyobb darabokra aprítva, pirítsunk rajta egy sort, amíg illatozni kezd, majd tegyük bele a kockákra vágott krumplit és a kukoricát, keverjünk rajta kettőt és öntsük fel a tejjel és az alaplével, fedjük le és kis lángon főzzük, forrástól számított 30 percig.

Turmixoljuk le vagy merülőmixerrel pürésítsük, majd passzírozzuk át. Ez egy unalmas meló de megéri a fáradtságot. Ha kész tegyük vissza a folyadékot a tűzre öntsük bele a tejszínt és a tejfölt és melegítsük majdnem forrásig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, van aki cukrot is ajánl bele, de szerintem ez így éppen elég édes.

Tálalhatjuk fűszeres kenyérkockákkal vagy bazsalikom olajjal.

1 megjegyzés: