2012. március 3., szombat

Thai citromfüves kacsaleves üvegtésztával

Szeretjük ezeket az ázsiai ihletettségű tartalmas leveseket, amik szerintem már inkább tésztaételeknek számítanak mifelénk, mint leveseknek. Ezt a "levest" a tegnap esti vacsora ihlette amit a Bangkok thai étteremben fogyasztottam el egy nagyon kedves ismerőssel. És habár nagyon finom volt a leves, minden tiszteletem ennek az autentikus helynek, kevés volt rajta a koriander zöld (mert az az egyik kedvenc zöld fűszerem). Úgyhogy ezt az élményt próbáltam újraélni itthon csak megfelelő mennyiségű korianderrel :)



 Hozzávalók:
  • 1 kacsamell (kb 350 gramm)
  • 30 gramm gyömbér (karikákra vágva)
  • 2 vékony szál citromfű
  • 1,5 liter zöldségalaplé
  • 150 gramm gyufaszálra szeletelt répa
  • 60 gramm vékony karikákra vágott újhagyma, a zöldjével együtt
  • 1 evőkanál osztiga szósz
  • 1 evőkanál szója szósz
  • 100 gramm üvegtészta
  • 25 gramm szárított shitakee gomba
  • 100 gramm babcsíra
  • 1 csomag koriander

Elkészítés:
  1. Öntsük le a szárított shitakee gombát forró vízzel és tegyük félre állni.
  2. A kacsamellet mossuk meg, töröljük szárazra és a bőrét vagdossuk be
  3. Egy felhevített serpenyőben a bőrével lefelé kezdjük el pirítani
  4. Ha a bőre megpirult fordítsuk meg és pirítsunk egy kicsit a másik oldalán is.
  5. Szedjük ki az edényből a kacsát, öntsük ki a kisült zsiradékot.
  6. Töröljük ki a lepirult zsírt egy konyhai papírtörlővel, majd tegyük vissza a kacsamellet és öntsük fel 1,5 liter zöldségalaplével.
  7. Válasszuk külön a koriander leveleket a szárától.
  8. Tegyük bele a gyömbért és a citromfüvet és a koriander szárait, majd főzzük amíg a kacsamell puha lesz. (kb. 1 óra)
  9. Szedjük ki a kacsamellet, bőrözzük le, és vágjuk vékony szeletekre
  10. A lét szűrjük le.
  11. Tegyünk az elforrt víz helyére vizet (fél liter - a shitakee vizét is használhatjuk), tegyük bele a szójaszószt, az osztiga szószt, a vékony szeletekre vágott kacsát és a csíkokra vágott shitakee gombát.
  12. Forraljuk fel, majd hagyjuk rotyogni 10 percig.
  13. Zárjuk el tegyük bele a száraz üvegtésztát, a répát, a csírát és a hagyma nagy részét (tartsunk meg egy kicsit a díszítéshez)
  14. Hagyjuk állni 10 percet.
  15. Tálaláskor szórjuk rá a felvágott koriander zöldet és a maradék hagymát. 
  16. Tegyünk mellé lime gerezdet és kínáljunk hozzá siracha szószt (ez egy thai csiliszósz).
Megjegyzések:
  • az üvegtésztát nem kell főzni csak hagyni kell hogy megszívja magát a forró levesben, ha nem ilyen tésztát használunk akkor a zöldségek bele tétele előtt tegyük a levesbe és forraljuk addig amíg meg nem fő.
  • a csípős ízek kedvelői tehetnek a lébe csilipaprikát vagy siracha szószt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése