2011. november 21., hétfő

Paradicsomos sárgarépa krémleves

Tartalmas leves télire.  Felhasználható hozzá a maradék kerti zöldség és a nyáron eltett kockázott paradicsom.


Hozzávalók:
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 1 nagy fej fehér hagyma (kb. 100 gramm)
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 250 gramm répa kockára vágva
  • 600 gramm hámozott kimagozott paradicsom (lehet konzerv is)
  • 40 gramm aszalt paradicsom (aprítva)
  • fél liter szárnyas vagy zöldség alaplé
  • 2 teáskanál füstölt fűszerpaprika (csípős vagy édes)
  • 1 csipet sáfrány (nem kötelező)
  • só és bors

 Elkészítés:
  1. 3 evőkanál olíva olajon pirítsuk a hagymát 5 percig
  2. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pirítsuk további 1 percet
  3. Majd tegyük bele a répát, a paradicsomokat (darabolt és szárított)
  4. Öntsük fel az alaplével és tegyük bele a fűszereket
  5. Főzzük 30-40 percig, amíg a répa puha nem lesz, pótoljuk ez elforrt vizet.
  6. Turmixoljuk össze, kóstoljuk meg és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk fel.
  7. Tegyünk rá mozzarella sajtot és/vagy baconszalonnával pirított kenyérkockát.
  8.  
 
 Megjegyzés:
  • Hígíthatjuk tejjel vagy tejszínnel ha "lágyabb" ízre vágyunk
  • Ha a csípőset szeretjük akkor se tegyünk bele 2 tk csípős fűszerpaprikát, mert eszméletlen csípős lesz, akkor csináljuk felesbe (1tk csípős, 1tk édes).

2 megjegyzés: