Egy lagziban láttam a következőt, hogy a vadragu levesben egész főtt fürjtojások voltak és nagyon bejött, ezért így próbálom elkészíteni a levest.
Hozzávalók:
- 600 gramm szarvashús
- 3 evőkanál szójaolaj ( vagy más semleges ízű zsiradék )
- 2 kis fej hagyma apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma
- 8 borókabogyó mozsárban széttörve
- 3 babérlevél
- 5 teáskanál ételízesítő
- 2 teáskanál szárított tárkony
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál szárított őrölt vargányapor ( nem fontos de pótolja a többféle gomba hiányát )
- 1 púpos teáskanál dijoni mustár
- 250 gramm gomba ( csiperke, de a legjobb ha vegyesen van mindenféle)
- 2 doboz fürjtojás (30 db)
- 3 db közepes répa
- a végén ízlés szerint só és bors ( mivel az ételízesítőben van só ezért én külön nem tettem bele )
- 200 gramm nokedli vagy galuska :)
- 1 dl tejszín
- 2 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
- A szarvashúst vágjuk kockákra és 3 evőkanál olajon kezdjük el pirítani.
- Amikor már "megfehéredett" a hús, tegyük bele a hagymát,nyomjuk bele a fokhagymát és a borókabogyót és fedő alatt kis lángon kezdjük el párolni 40 percig. ( közben nézegessük nehogy leégjen, nekem a szarvas saját nedvessége elég volt ehhez)
- Közben készítsük elő a többi hozzávalót, jól mossuk meg a gombákat ha nem elég apró daraboljuk félbe vagy negyedbe, a répákat pucoljuk meg és vágjuk hasábokra majd tegyük félre.
- A fürjtojásokat tegyük fel főni, ha felforrt a vize zárjuk és vegyük le a tűzről.
- Ha letelt a 40 perc öntsünk bele 5 dl vizet és tegyük bele a babérlevelet, az ételízesítőt a tárkonyt, a kakukkfüvet, a vargányaport és a mustárt. Kis lángon újabb 1 óráig főzzük.
- Ha az eltelt 1 óra után már puha a hús öntsünk bele további 1,5-2 liter vizet és tegyük bele a gombákat és a répákat majd főzzük kb. 30 percig amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
- Ekkor tegyük bele a nokedlit és a tojásokat.
- Várjuk meg míg megfő a nokedli majd tegyük bele a tejföllel elkevert tejszínt és 2-3 evőkanál friss petrezselymet.
- Forraljuk fel újra majd zárjuk el alatta a tüzet.
- Tegyünk mellé egy gerezd citromot és fogyasszuk egészséggel vagy friss kenyérrel :)
- A nokedli nem fontos alapanyag, de tartalmasabbá és egytálétel jellegűbbé teszi a levest.
- Ha nincs ételízesítőnk akkor használjunk zöldségalaplét a felöntéshez
- Minél többféle gombát teszünk bele annál finomabb lesz :)
- Ha van otthon bontott vagy megivásra váró vörösbor, az első felöntéskor tegyünk bele 1 decilitert, a vadhúst mindig jól kiegészíti.
- A maradékkal vörösborral meg koccintsunk egy jót mikor esszük a levest :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése