2011. november 12., szombat

Szarvasragu leves fürjtojással

Gyönyörű szarvashúst kaptam a Corában, innen jött az ihlet egy vadragu leves elkészítéséhez. Itthon elővéve a húst, még jobban rácsodálkoztam a minőségére. Kibontás után a hús "illatos" és "jó állagú". Ahogy szeletekre vágtam a szarvascombot szinte sajnáltam felkockázni. Pedig alapvetően nem szeretek a húshoz hozzáérni, szeletelni mosogatni, tapogatni.


Egy lagziban láttam a következőt, hogy a vadragu levesben egész főtt fürjtojások voltak és nagyon bejött, ezért így próbálom elkészíteni a levest.

Hozzávalók:
  • 600 gramm szarvashús
  • 3 evőkanál szójaolaj ( vagy más semleges ízű zsiradék )
  • 2 kis fej hagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 8 borókabogyó mozsárban széttörve
  • 3 babérlevél
  • 5 teáskanál ételízesítő
  • 2 teáskanál szárított tárkony 
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított őrölt vargányapor ( nem fontos de pótolja a többféle gomba hiányát ) 
  • 1 púpos teáskanál dijoni mustár
  • 250 gramm gomba ( csiperke, de a legjobb ha vegyesen van mindenféle)
  • 2 doboz fürjtojás (30 db)
  • 3 db közepes répa
  • a végén ízlés szerint só és bors ( mivel az ételízesítőben van só ezért én külön nem tettem bele )
  • 200 gramm nokedli vagy galuska :) 
  • 1 dl tejszín 
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:
  1. A szarvashúst vágjuk kockákra és 3 evőkanál olajon kezdjük el pirítani.
  2. Amikor már "megfehéredett" a hús, tegyük bele a hagymát,nyomjuk bele a fokhagymát és a borókabogyót és fedő alatt kis lángon kezdjük el párolni 40 percig. ( közben nézegessük nehogy leégjen, nekem a szarvas saját nedvessége elég volt ehhez)
  3. Közben készítsük elő a többi hozzávalót,  jól mossuk meg a gombákat ha nem elég apró daraboljuk félbe vagy negyedbe, a répákat pucoljuk meg és vágjuk hasábokra majd tegyük félre.
  4. A fürjtojásokat tegyük fel főni, ha felforrt a vize zárjuk és vegyük le a tűzről.
  5. Ha letelt a 40 perc öntsünk bele 5 dl vizet és tegyük bele a babérlevelet, az ételízesítőt a tárkonyt, a kakukkfüvet, a vargányaport és a mustárt. Kis lángon újabb 1 óráig főzzük.
  6. Ha az eltelt 1 óra után már puha a hús öntsünk bele további 1,5-2 liter vizet és tegyük bele a gombákat és a répákat majd főzzük kb. 30 percig amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  7. Ekkor tegyük bele a nokedlit és a tojásokat.
  8. Várjuk meg míg megfő a nokedli majd tegyük bele a tejföllel elkevert tejszínt és 2-3 evőkanál friss petrezselymet.
  9. Forraljuk fel újra majd zárjuk el alatta a tüzet. 
  10. Tegyünk mellé egy gerezd citromot és fogyasszuk egészséggel vagy friss kenyérrel :)
Megjegyzések:
  • A nokedli nem fontos alapanyag, de tartalmasabbá és egytálétel jellegűbbé teszi a levest.
  • Ha nincs ételízesítőnk akkor használjunk zöldségalaplét a felöntéshez
  • Minél többféle gombát teszünk bele annál finomabb lesz :)
  • Ha van otthon bontott vagy megivásra váró vörösbor, az első felöntéskor tegyünk bele 1 decilitert, a vadhúst mindig jól kiegészíti. 
  • A maradékkal vörösborral meg koccintsunk egy jót mikor esszük a levest :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése