2011. szeptember 18., vasárnap

Házi ételízesítő


Szezonja van a sok zöldségnek a kertben, most soknak érezzük, télen meg majd hiányoljuk. Zöldségleveskocka helyett készítsünk saját ételízesítőt. Az se baj ha nincs benne minden (pl a kel vagy a karfiol) ami ebben a receptben szerepel. Nekem most ezek voltak itthon. A répák a petrezselyem és a zeller a legfontosabb összetevők. A további összetevőkkel csak mélyebbé tesszük az ízhatást.


Az arányokon természetesen változtathatunk én úgy szeretem ha körülbelül a fele sárgarépa a többi meg vegyesen.
Mindenki gondolja át magában, hogy milyen arányokban teszi a zöldségeket a leveshez és aszerint készítse el a sajátját.

Hozzávalók:
  • 450 gramm sárgarépa
  • 100 gramm fehérrépa
  • 60 gramm karalábé
  • 50 gramm zellerzöld
  • 60 gramm zellergumo
  • 60 gramm édes piros paprika
  • 60 gramm kellevél
  • 60 gramm karfiol
  • 100 gramm petrezselyemzöld
  • kilónként 200 gramm só
Elkészítés:
  1. Aprítógéppel aprítsunk össze mindent.
  2. Tegyük bele a sót
  3. Keverjük jól át, majd hagyjuk állni egy napot.
  4. Időnként az egész nap alatt kb. négyszer ötször keverjük át.
  5. Kifertőtlenített kis méretű üvegekbe tesszük, jól belenyomkodjuk és lezárjuk.
Használatkor arra figyeljünk, hogy ez a keverék nagyon sós, hisz ez tartósítja, tehát az ételbe valószínűleg nem kell plusz só .

Ugyanezzel a módszerre, csak a sót elhagyva, ha a felaprított keveréket tálcára helyezzük és teljesen kiszárítjuk akkor száraz ételízesítőt kapunk, amit hagyhatunk darabokban, vagy mákdarálóval porrá is őrölhetünk szárítás után.

Felbontásig kamrában tartom, felbontás után pedig hűtőben.

Ha készítünk hozzá egy szép cimkét, gasztro ajándéknak is kitűnő.

1 megjegyzés:

  1. hát ez mekkora jó ötlet! Ilyet lehet én is készítek! köszi a tippet!

    VálaszTörlés