Nagyon szeretjük a tortilla chipset :) Meg úgy általában mindent ami mexikói vagy csípős :) Idén direkt ültettem jalapeno paprikát is az autentikusabb elkészítéshez.
A kész szószok elhasználhatóak tortillachips-hez mártogatósnak, vagy különböző mexikói ételekhez ( burrito, quesadilla, enchillada, akár beletöltve, akár tálaláskor rátéve a tetejére vagy csilis bab készítéséhez)
Elkészítés: maximum 2 óra
Ez a mennyiség kb. 6-8 db 3 deciliteres befőttesüveghez elég.
Hozzávalók:
- 250 gramm jalapeno paprika
- 2,5 kg paradicsom
- 125 gramm pucolt lila hagyma ( 4 kicsi )
- 40 gramm pucolt fokhagyma ( 1 kisebb fej )
- egy csokor zöld koriander
- 1 tk őrölt koriander
- 1/2 tk őrölt római kömény
- 1/2 tk oregánó
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál lime lé
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál nyírfacukor
- 2 evőkanál keményítő
Elkészítés:
- Tegyük a jalapeno paprikát és 500 gramm paradicsomot egy sütőpapírra és 220 fokon süssük amíg a paprikán kis égett foltok keletkeznek. Körülbelül 30-40 perc (Ha nagyobbak a paradicsomok akkor vágjuk el negyedekbe és vágjuk ki a fehér csutkarészt is.)
- Ha kész vegyük ki és hagyjuk hűlni, hogy tudjunk vele dolgozni. A paprikáknak tépjük ki a szárát és magozzuk ki.
- Tegyük a sült zöldségeket aprítógépbe és aprítsuk jó apróra.
- Tegyük az aprítóba a fokhagymát, hagymát és a zöld koriandert, ezeket is aprítsuk fel.
- Majd a paradicsomokat is ( vágjuk ki a fehér csutkáját )
- Mindezeket a dolgokat tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a fűszereket ( kömény,koriander,oregánó,só,ecet és cukor )
- Tegyük fel fedő nélkül főni, forrástól számított 30 percig főzzük.
- A vége előtt 10 perccel vegyünk le a tetejéről egy kis folyadékot, amiben majd ha kihűlt elkeverjük az étkezési keményítőt.
- Ha letelt a főzési idő keverjük bele vissza a keményítős folyadékot, majd várjuk meg míg megint felforr
- Adagoljuk kifőzött befőttes üvegekbe és tegyünk dunsztba amíg ki nem hűl.
Megjegyzések:
- ha úgy készítjük el a receptet ahogy leírtam akkor extra csípős lesz a szósz, édes szósz elkészítéséhez sütés előtt magozzuk ki az összes csípős paprikát, akkor szinte egyáltalán nem fog csípni, köztes állapotok eléréséhez próbálkozzunk azzal, hogy a paprika bizonyos részét magozzuk ki előre.
- ha másféle paprikával csináljuk, figyeljünk arra, hogy ha vastagabb héjú paprikát választuk nem biztos hogy szétviszi a robotgép, ezért azt le kell pucolni sütés után.
- a zöld koriandert semmiképp ne hagyjuk ki, annyira sokat tesz hozzá
- ha igazán erős paprikával dolgozunk mint amilyen a jalapeno akkor a magozáshoz használjunk kesztyűt mert hajlamos kicsípni az ember ujjait, amit aztán utána napokig érezni
- aki nagyon biztosra akar menni tegyen bele tartósítószert
- a keményítőt el lehet hagyni, de a megfelelő textúrához nagyban hozzájárul
Nagyon szépek a fotók! Te készítetted őket? A salsáról majd hét végén :)
VálaszTörlésKöszönöm! Igen én! Remélem a salsa is ízleni fog. :)
VálaszTörlésNagyon jó lett!
VálaszTörlésNagyon köszönjük a receptet, ez valami isteni lett!
VálaszTörlésSzívesen! Mi is imádjuk!!
VálaszTörlésJó a recept! Bár én a paradicsom mellé pomellot, is használok!
VálaszTörlésHogy ez hol szerezhető be?
ragokamuvek@gmail.com
Kapható zöld és lila színben!