2011. augusztus 31., szerda

Hot Salsa Roja

Ez az első a paradicsom felhasználására használható receptek sorában. Már hetek óta minden szabadidőmet befőzéssel töltöm. Most, hogy kezd kevesebb lenni a paradicsomtermés már van idő leírni a recepteket is.

Nagyon szeretjük a tortilla chipset :) Meg úgy általában mindent ami mexikói vagy csípős :) Idén direkt ültettem jalapeno paprikát is az autentikusabb elkészítéshez.

A kész szószok elhasználhatóak tortillachips-hez mártogatósnak, vagy különböző mexikói ételekhez ( burrito, quesadilla, enchillada, akár beletöltve, akár tálaláskor rátéve a tetejére vagy csilis bab készítéséhez)

Elkészítés: maximum 2 óra

Ez a mennyiség kb. 6-8 db 3 deciliteres befőttesüveghez elég.

Hozzávalók:
  • 250 gramm jalapeno paprika
  • 2,5 kg paradicsom
  • 125 gramm pucolt lila hagyma ( 4 kicsi )
  • 40 gramm pucolt fokhagyma ( 1 kisebb fej )
  • egy csokor zöld koriander
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1/2 tk őrölt római kömény
  • 1/2 tk oregánó
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál lime lé
  • 1 evőkanál só
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • 2 evőkanál keményítő

Elkészítés:
  1. Tegyük a jalapeno paprikát és 500 gramm paradicsomot egy sütőpapírra és 220 fokon süssük amíg a paprikán kis égett foltok keletkeznek. Körülbelül 30-40 perc (Ha nagyobbak a paradicsomok akkor vágjuk el negyedekbe és vágjuk ki a fehér csutkarészt is.)
  2. Ha kész vegyük ki és hagyjuk hűlni, hogy tudjunk vele dolgozni. A paprikáknak tépjük ki a szárát és magozzuk ki.

  3. Tegyük a sült zöldségeket aprítógépbe és aprítsuk jó apróra.
  4. Tegyük az aprítóba a fokhagymát, hagymát és a zöld koriandert, ezeket is aprítsuk fel.
  5. Majd a paradicsomokat is ( vágjuk ki a fehér csutkáját )
  6. Mindezeket a dolgokat tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a fűszereket ( kömény,koriander,oregánó,só,ecet és cukor )
  7. Tegyük fel fedő nélkül főni, forrástól számított 30 percig főzzük.
  8. A vége előtt 10 perccel vegyünk le a tetejéről egy kis folyadékot, amiben majd ha kihűlt elkeverjük az étkezési keményítőt.
  9. Ha letelt a főzési idő keverjük bele vissza a keményítős folyadékot, majd várjuk meg míg megint felforr
  10. Adagoljuk kifőzött befőttes üvegekbe és tegyünk dunsztba amíg ki nem hűl. 

Megjegyzések:
  • ha úgy készítjük el a receptet ahogy leírtam akkor extra csípős lesz a szósz, édes szósz elkészítéséhez sütés előtt magozzuk ki az összes csípős paprikát, akkor szinte egyáltalán nem fog csípni, köztes állapotok eléréséhez próbálkozzunk azzal, hogy a paprika bizonyos részét magozzuk ki előre.
  • ha másféle paprikával csináljuk, figyeljünk arra, hogy ha vastagabb héjú paprikát választuk nem biztos hogy szétviszi a robotgép, ezért azt le kell pucolni sütés után.
  • a zöld koriandert semmiképp ne hagyjuk ki, annyira sokat tesz hozzá
  • ha igazán erős paprikával dolgozunk mint amilyen a jalapeno akkor a magozáshoz használjunk kesztyűt mert hajlamos kicsípni az ember ujjait, amit aztán utána napokig érezni
  • aki nagyon biztosra akar menni tegyen bele tartósítószert
  • a keményítőt el lehet hagyni, de a megfelelő textúrához nagyban hozzájárul 
Még a macska is megnyalja utána mind a 10 ujját :)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a fotók! Te készítetted őket? A salsáról majd hét végén :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Igen én! Remélem a salsa is ízleni fog. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönjük a receptet, ez valami isteni lett!

    VálaszTörlés
  4. Jó a recept! Bár én a paradicsom mellé pomellot, is használok!
    Hogy ez hol szerezhető be?
    ragokamuvek@gmail.com
    Kapható zöld és lila színben!

    VálaszTörlés