2011. július 21., csütörtök

Indiai paradicsom leves (टमाटर शोरबा - tamaatar shorba)

Megkezdődött a paradicsom érése a kertben. A hétvége termése 2 kiló ilyen-olyan paradicsom. Ennek örömére készítettem már másodjára paradicsomlevest a héten.  Ez egy indiai ihletésű paradicsomleves, finoman fűszeres, semleges ízű reszelt sajttal az igazi.


A titkos hozzávaló a 2 evőkanálnyi vörös lencse, sűrítésnek ( rántás nincs benne ) és a beltartalom növeléséhez.

Elkészítési idő: 45 perc

 Hozzávalók:
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 tk garam masala
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1/2 tk gyömbér por
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 púpos tk virágoskút ételízesítő
  • 3 deci víz (vagy zöldségalaplé, ekkor az ételízesítő elhagyható)
  • 3 babérlevél
  • egy pár szál zeller zöld vagy egy szál szárzeller
  • 2 evőkanál vörös lencse
  • 1 kg paradicsom
 Elkészítés:
  1. A vajon pirítsuk meg a feldarabolt hagymát
  2. Tegyük bele a fűszereket ( gyömbér, kömény, garam masala ) és kevergessük egy pár másodpercig
  3. Rakjuk hozzá a felvágott vagy szétnyomott fokhagymát és az ételízesítőt
  4. Öntsük fel a 3 dl vízzel és tegyük bele a zellert a babérlevelet és a felkockázott paradicsomokat és a vörös lencsét.
  5. Főzzük fél órát
  6. Passzírozzuk át vagy turmixoljuk össze, természetesen előtte vegyük ki a babérlevelet :)
Tálaljuk forrón, reszelt sajttal vagy joghurttal.

3 megjegyzés:

  1. MA készítem másodjára!
    1,20 kg paradicsom került bele
    Illetve petrezselyem zöld a kertből.

    VálaszTörlés
  2. Akkor nem volt olyan rossz :) A petrezselyem meg mindenben finom :)

    VálaszTörlés
  3. Jó lett :) Trappista és Parmezán keverékével szórtam meg :) kb. 2 literre futott fel a hozam :D

    VálaszTörlés