2011. július 3., vasárnap

Fokhagymás Naan ( लहसुन नान )

A naan kenyér az indiai ételek egyik alapvető körete. Én most egy élesztőmentes verziót készítettem sütőporral. De igazából nem tudom melyik az autentikusabb,  keresgéltem a neten egy ideig, de van ilyen is meg olyan is. Mivel van egy könyvem amit egy indiai nevű ember írt és abban a naan élesztőmentes ezért döntöttem én is az élesztőmentes verzió mellett.


Hozzávalók:
  • 120 gramm tej
  • 120 gramm joghurt
  • 3/4 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk só
  • 1 tk agávészirup
  • 280 gramm tönkölyliszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
  1. A száraz hozzávalókat keverjük össze egy kevés liszt kivételével, majd keverjük össze a tejjel és a joghurttal, gyúrjunk belőle lágy, de nem ragadós tésztát.
  2. A félretett lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá gyúrás közben. Liszttől függ, hogy kell-e végül az egész, vagy még ki is kell majd egészíteni.
  3. Hagyjuk állni 30 percet.
  4. Osszuk el 6 darabra.
  5. A fokhagymát nyomjuk bele 1 evőkanál olajba és a mikróba tegyük be pár másodpercre.
  6. Nyújtsuk a darabokból köröket a felét kenjük meg a fokhagymás olajjal hajtsuk rá a másik felét és nyújtsunk rajta még egyet, hogy a két oldal jobban összetapadjon.
  7. Melegítsünk elő egy vastag falú serpenyőt vagy teflonedényt, a kenyerek egyik oldalát kenjük meg olajjal és ezzel az oldallal lefelé tegyük a serpenyőbe, hagyjuk sülni kb. 1 percig, majd kenjük meg a tetejét is olajjal, fordítsuk át és süssük ismét 1 percig. Tegyük ezt a többi kenyérrel is. A kész kenyereket tegyük konyharuhába, hogy ne hűljenek ki amíg sül a többi.
Fokhagyma helyett tehetünk közé petrezselymet, túrót, spenótot, a variációknak csak a kreativitásunk és a jó ízlés szab határt :)

Mivel fokhagymás olajat kenünk közé a kenyér sütés után könnyen szétnyitható, ezért könnyű belőle "szendvicset" csinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése