2011. június 1., szerda

Murg bhurta - मुर्ग भुर्ता

A Shalimar-ban ettünk ilyet először. Azóta persze kialakult a saját recept, ami még eddig mindenkinél sikert aratott. Tulajdonképpen ez az étel egy robbantott csirke curry. A húst annyira szétfőzzük, hogy rostjaira esik széjjel.
A recept egy tetemesebb adag elkészítésére elég, de ha nem is fogy el a maradék sokféleképpen hasznosítható pl melegszendvicskrémnek vagy tortilla lapba tekerve, uzsonnára.

Ha nem akarunk ennyi sokat csinálni felezzük a receptet. A paradicsomkonzervből nyugodtan ekkor is tegyük bele az egészet, max. ne tegyünk hozzá plusz vizet.


Hozzávalók:
  • 6 evőkanál kókuszzsír 
  • 1 kg kockázott csirkehús
  • 2 fej hagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 3 teáskanál őrölt koriander
  • 5 teáskanál tandori masala
  • 2 teáskanál gyömbérpor vagy frissen reszelt gyömbér
  • 1 doboz 400 grammos darabolt paradicsom
  • 2 nagyobb babérlevél
  • 4 evőkanál tejföl vagy joghurt
Elkészítés:
  1. A kókuszzsíron pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát majd tegyük rá a fűszereket kivéve a babérlevelet
  2. Pirítsuk a fűszereket pár percig majd tegyük bele a felkockázott csirkét, kevergessük nagy lángon amíg át nem fehéredik
  3. Ekkor tegyük bele a konzerv paradicsomot, a konzervet öblítsük ki egy deci vízzel és azt is tegyük bele, nehogy kárba menjen bármi a paradicsomból.
  4. Tegyük bele a babérlevelet, várjuk meg míg felforr, fedjük le és vegyük kis lángra.
  5. Körülbelül két órát kell főzni, amíg a húskockák szétfőnek és masszívabb keverés hatására a hús rostjaira esik szét.
  6. Ezen a ponton kóstoljuk meg, ha nem elég ízes, akkor tegyünk bele sűrített paradicsomot is.
  7. Tegyük bele a tejfölt vagy a joghurtot, keverjük össze, majd szórjuk meg petrezselyemmel.
  8. Tálaljuk rizzsel vagy/és naan kenyérrel. Evéskor kanalazhatunk rá joghurtot vagy tejfölt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése