2010. október 16., szombat

Krémes tepsis csirke olaszosan

A hozzávalókból talán arra lehet asszociálni, hogy ez valami lecsós csirke , de mivel nem szeretem a lecsót határozottan állítom, hogy ez nem AZ. :) A sajt miatt nyúlós, a tejszin és tejföl miatt krémes csirkemelldarabok finom és egyszerü fogás.

Elbukni 1 dolgon lehet, a rossz minőségű csirkén, néha szembejön 1-1 olyan csirke ami valamiért túlzottan vizes, ezért amikor a sütőbe teszem nagyon sok vizet ereszt , ettől aztán sok lesz a lé rajta és nem is lesz olyan krémes. Ezen csak úgy tudunk segíteni ha fólia nélkül jóval tovább sütjük mint kéne, várva hogy elpárologjon a felesleges lé. Vagy drasztikusabb módszerhez folyamodunk és lekanalazunk róla egy kis vizet a sütés felénél, addigra azért kiderül ha beválasztottunk egy rossz csirkét. Ha jófajta tanyasi csirkét veszünk ez nem fordul elő.

 Hozzávalók:
  • 850 gramm csirkemell
  • 2 ek olaj 
  • 2 ek vaj
  • 3 pritamin paprika
  • 3 közepes vagy nagy hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz hámozott kockázott paradicsom (400 gramm)
  • 2 dl tejszin
  • 2 ek tejfel
  • 1 deci csirkealaplé
  • 3 ek friss aprított petrezselyem
  • 2 tk füstölt fűszerpaprika
  • 2 tk szárított oregánó
  • 2 tk szárított bazsalikom
  • só és bors
  • friss bazsalikom a díszítésre
A csirkemelleket kissebb darabokra vágjuk, 1 egész mellet kb 4-6 hosszúkás darabra, sózzuk borsozzuk, majd egy teflon serpenyőben a vajjal és az olajjal körbepirítjuk, nem baj ha nem sül át mert megy be később a sütőbe. Ha megpirultak egy tűzálló edénybe rakjuk, ekkor tesszük a teflonba a félkarikákra vágott hagymát és üvegesre pirítjuk majd ezt is beletesszük a csirke mellé.

Közben félbevágjuk, kimagozzuk és felszeleteljük a pritamin paprikákat, a hagyma után ez kerül a teflon serpenyőbe, addig pirítjuk amíg el nem veszti kicsit a tartását és esetleg egy pár oldala nagy lángon lepirul ( ha nem lenne füstölt fűszerpaprikánk ez majd ad neki egy kis füstös ízt ).

Ezután ezt is hozzáadjuk a csirkéhez, és egy kicsit átforgatjuk, hogy alul felül legyen hagyma és paprika is a hús körül.  Ennél a pontnál tehetünk a a teflonserpenyőbe egy újabb evőkanál olajat, majd belenyomjuk a megpucolt fokhagymákat és amikor illatozni kezd, felöntjük egy deci húslével, és hozzáadjuk a füstölt fűszerpaprikát ( ha nincs ilyenünk használhatunk simát is ), keverünk rajta egyet és mehet bele a paradicsomkonzerv, majd a szárított fűszerek ( oregánó, bazsalikom ), és a tejszin.



5 percet rotyogtatjuk, elzárjuk a lángot, majd beletesszük a tejfölt, a petrezselymet és ráöntjük a csirkére. Lefedjük alufóliával és 200 fokra melegített sütőbe tesszük 40 percre. Közben megreszeljük a cheddar és a gouda sajtokat, és mikor letelt a 40 perc levesszük az alufóliát, rászórjuk a sajtot és visszatoljuk 10 percre a sütőbe, hogy a sajt rápiruljon, a gyorsaság kedvéért feljebb tekerhetjük a hőfokot ilyenkor. Ha kész kivesszük megszórjuk bazsalikommal és vagy friss bagettel vagy valamilyen főtt spagettivel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése