2010. október 11., hétfő

Krémes kukoricás leves

A levesek talán a legkedvesebb ételek a számomra, sokszor bármilyen főételt elcserélnék egy jó levesre.
Ez egy tartalmas és sűrű leves, kis kapacitású embereknek főételnek is elég.




Hozzávalók:

  • 1 nagy vagy 2 kicsi vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 35 deka csirkemell
  • 300 gramm morzsolt kukorica
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 2 kicsi vagy 1 nagy babérlevél
  • 1 kissebb ágacska friss vagy 1 tk szárított kakukkfű
  • 2 kocka fagyasztott aprított korianderzöld (ilyenkor már macerás hirtelen frisset kapni, ezért mindíg van a mélyhűtőben)
  • 1 kissebb csokor petrezselyem
  • 1 liter zöldség vagy szárnyas alaplé
  • 2 deci tejszín
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek kukoricalisz
Az apróravágott hagymát a 2 evőkanál olajon kezdjük el pirítani, majd adjuk hozzá a kockákra vágott csirkemellett, és kicsit pirítsuk meg. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, az őrölt koriandert és a köményt, és az aprított korianderzöldet. Ezzel is összeforgatjuk kicsit, majd beletesszük a kukoricát, a kakukkfüvet a babérlevelet és felölntjük az alaplével.

Fedő alatt kis lángon addig főzzük amíg a csirke meg nem puhul, ennek ideje nagyban függ attól mennyire pirítottuk le a csirkét az elején. Ha a csirke megpuhult, mehet bele a sűrítőanyag.
A tejszínt a tejfölt és a kukoricalisztet csomómentesre keverjük egy tálban majd lassan a leveshez öntjük.

Mikor felforr elzárjuk a tüzet és hozzáadjuk a friss apróravágott petrezselymet. Ha van itthon vagy fel vagyok rá készülve, friss korianderzölddel jobban szeretem petrezselyem helyett.

Álltalában reszelt cheddar sajttal tálalom, de anélkül is jó :)

1 megjegyzés:

  1. Nyami-nyami! Kéretik feltenni a hús nélküli kukorica krémleves receptjét is. :)

    VálaszTörlés