2012. május 16., szerda

Karfiol curry

Habár a feladat elég időigényes ahhoz képest, hogy hús sincs benne, szerintem megéri :)


Elkészítési idő: kb 1,5 óra

Hozzávalók a "páchoz":
  • 50 ml joghurt
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanálnyi reszelt gyömbér
  • 1/2 teáskanál pirospaprika
  • só és bors
Hozzávalók:
  • 1 fej karfiol
  • 1 doboz tofu(csinálhatjuk csak karfiolból ha jó nagy fej karfiolt kaptunk)
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk köménymag
  • 1 tk koriandermag
  • 2 tk őrölt koriander
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1/4 tk őrölt fahéj
  • 3 teáskanál tandoori vagy garam masala
  • 2 evőkanál ghee vagy kókuszzsír ( vagy bármilyen zsiradék :) )
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 kápia paprika
  • 3 deciliter kockázott paradicsom (konzerv vagy saját eltett)
  • 1 csomag zöldkoriander
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 konzerv kókusztej(4 dl)
  • 1 csomag újhagyma
Elkészítés:
  1. Vágjuk fel a karfiolt rózsákra, a nagyobbakat félbe is vághatjuk
  2. A "pác" hozzávalói keverjük össze majd keverjük hozzá a karfiolhoz.
  3. Tegyük félre a hűtőbe legalább fél órára
  4. Közben kezdjük elkészíteni a fűszerpaszta alapot, a hozzávalólistából a fűszereket a masala fűszerig(a masalát is) tegyük egy száraz serpenyőbe és kezdjük el hevíteni.
  5. Mikor pattog a köménymag tegyünk bele 2 evőkanálnyi ghee-t vagy valamilyen növényi olajat.
  6. Pirítsuk pár percig majd tegyük hozzá a kockákra felvágott vöröshagymát és kápia paprikát.
  7. Kevergessük amíg a hagyma kicsit üveges nem lesz majd tegyük bele a kockázott paradicsomot, fedjük le és kis lángon időnként megkevergetve főzzük 30 percig
  8. A korianderről szedegessük le a leveleket és a szárát is vágjuk fel és tegyük be a paradicsomos masszába.
  9. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra és tegyük egy tepsibe a karfiolokat és süssük legalább fél órát (szurkáljuk meg néha, hogy puha-e, ha nagyon barnulna de még nem puha akkor takarjuk le fóliával)
  10. Mikor kész a paradicsom massza, tegyük turmix gépbe és adjunk hozzá a kókusztejet és turmixoljuk össze.
  11. Mikor kész a karfiol kezdjük el egy evőkanál kókuszzsíron megpirítani a kockára vágott tofut.
  12. Ha megbarnult tegyük mellé a karfiolt és öntsük rá a szószt amit összeturmixoltunk, fedjük le és alacsony lángon forraljuk fel.
  13. Ha felforrt zárjuk el és tegyük rá a karikára vágott újhagymát és a nem túl apróra vágott koriandert. Vághatunk még rá 1 pirospaprikát vagy csilit csak a színe kedvéért.
  14. Tálaljuk rizzsel és joghurttal.
  15. Süthetünk hozzá naan kenyeret is, a sűrű szószhoz nagyon jó.
Megjegyzések:
  • Ha élelmesek vagyunk csinálhatunk a szószból többet, ha lefagyasztjuk bármikor előkaphatjuk nem csak ehhez az ételhez(akár húshoz is).
  •  Ha hússal csináljuk akkor pácoljuk be a húst mint a karfiolt majd pirítsuk 1-2 evőkanál zsiradékon mikor kész öntsük rá a szószt, forraljuk fel és már kész is.
  • Tofu helyett ha nem csak karfiolból csináljuk használhatunk zöldborsót vagy krumplit mindkettő hagyományos curry alapanyag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése