Hozzávalók a "páchoz":
- 50 ml joghurt
- 2 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 evőkanálnyi reszelt gyömbér
- 1/2 teáskanál pirospaprika
- só és bors
- 1 fej karfiol
- 1 doboz tofu(csinálhatjuk csak karfiolból ha jó nagy fej karfiolt kaptunk)
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk köménymag
- 1 tk koriandermag
- 2 tk őrölt koriander
- 1 tk fűszerpaprika
- 1/4 tk őrölt fahéj
- 3 teáskanál tandoori vagy garam masala
- 2 evőkanál ghee vagy kókuszzsír ( vagy bármilyen zsiradék :) )
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 kápia paprika
- 3 deciliter kockázott paradicsom (konzerv vagy saját eltett)
- 1 csomag zöldkoriander
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 konzerv kókusztej(4 dl)
- 1 csomag újhagyma
- Vágjuk fel a karfiolt rózsákra, a nagyobbakat félbe is vághatjuk
- A "pác" hozzávalói keverjük össze majd keverjük hozzá a karfiolhoz.
- Tegyük félre a hűtőbe legalább fél órára
- Közben kezdjük elkészíteni a fűszerpaszta alapot, a hozzávalólistából a fűszereket a masala fűszerig(a masalát is) tegyük egy száraz serpenyőbe és kezdjük el hevíteni.
- Mikor pattog a köménymag tegyünk bele 2 evőkanálnyi ghee-t vagy valamilyen növényi olajat.
- Pirítsuk pár percig majd tegyük hozzá a kockákra felvágott vöröshagymát és kápia paprikát.
- Kevergessük amíg a hagyma kicsit üveges nem lesz majd tegyük bele a kockázott paradicsomot, fedjük le és kis lángon időnként megkevergetve főzzük 30 percig
- A korianderről szedegessük le a leveleket és a szárát is vágjuk fel és tegyük be a paradicsomos masszába.
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra és tegyük egy tepsibe a karfiolokat és süssük legalább fél órát (szurkáljuk meg néha, hogy puha-e, ha nagyon barnulna de még nem puha akkor takarjuk le fóliával)
- Mikor kész a paradicsom massza, tegyük turmix gépbe és adjunk hozzá a kókusztejet és turmixoljuk össze.
- Mikor kész a karfiol kezdjük el egy evőkanál kókuszzsíron megpirítani a kockára vágott tofut.
- Ha megbarnult tegyük mellé a karfiolt és öntsük rá a szószt amit összeturmixoltunk, fedjük le és alacsony lángon forraljuk fel.
- Ha felforrt zárjuk el és tegyük rá a karikára vágott újhagymát és a nem túl apróra vágott koriandert. Vághatunk még rá 1 pirospaprikát vagy csilit csak a színe kedvéért.
- Tálaljuk rizzsel és joghurttal.
- Süthetünk hozzá naan kenyeret is, a sűrű szószhoz nagyon jó.
- Ha élelmesek vagyunk csinálhatunk a szószból többet, ha lefagyasztjuk bármikor előkaphatjuk nem csak ehhez az ételhez(akár húshoz is).
- Ha hússal csináljuk akkor pácoljuk be a húst mint a karfiolt majd pirítsuk 1-2 evőkanál zsiradékon mikor kész öntsük rá a szószt, forraljuk fel és már kész is.
- Tofu helyett ha nem csak karfiolból csináljuk használhatunk zöldborsót vagy krumplit mindkettő hagyományos curry alapanyag.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése