2011. május 1., vasárnap

Csokoládés palacsinta torta eperrel

Ez a recept azért érdekes, mert a palacsinta tésztája tojás mentes. Ha valaki ragaszkodna a tojásos verzióhoz akkor az étkezési keményítő, a sütőpor és a szódabikarbóna elhagyható, helyette 2 tojást kell beletenni. Valószínűleg tojásosan könnyebb vele bánni, mert a tojásmentes változat könnyebben elszakad, de egy jó teflonserpenyő és némi türelem kell csak hozzá.

Aki nem szereti a nehezebb tésztájú palacsintákat és nincs rákényszerítve, hogy tojásmentest egyen, az csinálja tojással és teljes kiőrlésű liszt nélkül, az a változat jobban megfelel az átlagízlésnek.

Nekem ebből a mennyiségből  14 db palacsinta született, így két 7emeletes tortát csináltam, így könnyebb enni, nem csúszkálnak annyira a rétegek miközben vágom a villával. Természetesen lehet egy magasabbat is csinálni, mert úgy meg szebb. :)

Hozzávalók a krémhez:
  • 2+2 dl tejszin
  • 200 gramm étcsokoládé
  • 250 gramm eper
Hozzávalók a palacsintához:
  • 125 gramm fehér tönkölyliszt
  • 40 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk vaniliapor
  • 1/4 tk só
  • 70 gramm agaveszirup
  • 80 gramm olvasztott vaj
  • 1 tk sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 50 gramm kukoricakeményítő
  • 300 gramm tej
  • 150 gramm víz
Elkészítés:
  1. Készítsük el a krémet előre, könnyebb bánni vele ha állt egy kicsit a hűtőben.
  2. 2 dl tejszínt forrásig melegítsünk fel a tűzön, majd zárjuk el és dobjuk bele a kockákra tördelt csokoládét, kevergessük addig ameddig az összes csokoládé felolvad és a massza szép fényes és egynemű lesz.
  3. Hagyjuk állni 1 órát, hogy hűljön a meleg csokimassza
  4. Verjük fel a másik 2 dl tejszínt kemény habbá és óvatosan dolgozzuk bele a csokimasszába
  5. Tegyük a hűtőbe legalább 1 órára
  6. Közben elkezdhetjük megcsinálni a palacsintákat
  7. Keverjük össze külön a száraz hozzávalókat és külön a nedves hozzávalókat, majd keverjük össze
  8. Hevítsünk fel egy teflonserpenyőt és egyenként süssük meg a palacsintákat ( zsiradék nélkül is menni fog, sőt úgy szebb lesz a palacsinta felülete, de ha úgy nehéznek ítéljük a sütést, kenegessük nyugodtan a teflont zsiradékkal )

  9. Takarjuk le hogy ne száradjon ki és várjuk meg míg kihűlnek.
  10. Ha a krém is jó állagú a hűtőben és a palacsinta se meleg, akkor rétegezzük egymásra a palacsintákat és a krémet mint egy tortát. Egy palacsinta, egy kis krém, egy kevés darabolt eper, megint egy palacsinta, megint krém, megint eper és így tovább :)

1 megjegyzés: