2011. március 2., szerda

Sajtos rúd

Mindenkinek van sajtos rúd receptje, miért ne lehetne nekem is :)
A neten próbáltam megkeresni az ideálisat, de ilyenkor mindig abba a problémába ütközöm, hogy oké hogy a kommentelők nagy részének ízlik, de a kommentelőket sem ismerem, hogy bízhatnék így az ízlésükben. Ráadásul ahány ház annyi szokás, a liszt vaj arány a 2:1 től 1:1 ig abszolút változó. Aztán ott van az az adalék amitől levegősebb lesz a tészta, van akinél semmi, van akinél tojás (legtöbbször) vagy sütőpor és igen ritkán élesztő.
Ezekből az alapinformációkból és abból hogy volt itthon egy kis juhtúró készült a következő sajtos rúd.
Hozzávalók:
  • 300 gramm tönköly fehér liszt
  • 1 lapos tk sütőpor
  • 200 gramm vaj
  • 100 gramm juhtúró
  • 100 gramm sajt + ízlés szerint a szóráshoz
  • 3 vagy több evőkanál tejföl (gyúrásnál kiderül)
Elkészítés:
  1. A lisztet és a sütőport keverjük össze.
  2. Tegyük bele a kockákra vágott hideg vajat, és morzsáljuk össze a liszttel.
  3. Adjuk hozzá a juhtúrót és a reszelt sajtot is majd evőkanalanként adagolva tegyük bele a tejfölt.
  4. A tejföl hozzáadását akkor hagyjuk abba mikor egy nem túl kemény, könnyen kezelhető tésztát kapunk. Nekem ez 3 púpos evőkanál cserpes tejföl volt ( tejfölönként is változó mennyi kell ).
  5. Tegyük a hűtőbe egy órára ( ebben a pontban az élesztő nélkül készült sajtos rúd receptek megegyeztek, nem tudom mi a tényleges haszna, mert a tészta enélkül is kezelhető )
  6. Nyújtsuk ki vékonyra, vágjuk derelyemetszővel tetszőleges méretű rudakra és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük aranybarnára.
Finom puha, de mégis ropogós lett. Arra gondoltam meg lehetne próbálni úgy, hogy még vékonyabbra nyújtva, meg kéne kenni pizzaszósszal, félbehajtani, hogy a pizzaszósz belül legyen és így vágni kis rudakra. Alkalom adtán ki fogom próbálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése