2011. január 29., szombat

Réteges kalács

Alapvetően diósat szerettem volna csinálni, de kelesztés közben rá kellett döbbennem hogy nincs is itthon dió. Egy aranygaluska szerűséget gondoltam ki csak nem olyan formában, ahogy megszoktuk, hanem egy ilyen rétegelt kalács formában. Jó esetben sülés után kis rétegekre lehet szedni.

De mivel nem volt itthon dió, kénytelen voltam átgondolni a dolgot, így lett belőle kakaós. Ki fogom próbálni alkalomadtán dióval is. Mert azt sokkal jobban szeretem, meg aztán amúgy is diósra vágytam.  :)



Hozzávalók a tésztához:
  • 25 gramm lisztből és 125 gramm tejből készült lisztpaszta (tangzhong)
  • 310 gramm liszt
  • 100 gramm kókusztej vagy tejszín, lehet vegyesen is
  • 1 ek burgonyapehely
  • 1 ek tejföl
  • 2 g szárított élesztő
  • 30 gramm olvasztott vaj
  • 30 gramm agaveszirup
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 30 gramm olvasztott vaj
  • 30 gramm nutella
  • 15 gramm kakaópor
  • 15 gramm barnacukor
Keverjük, dagasszuk a tészta hozzávalóit, majd hagyjuk duplájára kelni ez  kb 1 óra alatt bekövetkezik. Akinek van kenyérsütőgépe annak egyszerűbb, tegye be a csak dagasztás és kelesztés programra, nekem ez 1 óra 50 perc, és a végén vegye ki.

Kisebb szögletes kenyérsütő formában fogjuk sütni, úgyhogy mérjük meg milyen széles az alja az enyémnek kb. 9 cm, és nyújtsuk ki a tésztát 45(4x9)x53(5x9) centisre, kenjük meg az olvasztott vajjal összekevert mogyorókrémmel majd szórjuk meg a kakaó és cukor keverékével szórjuk. Vágjuk fel 9x9 cm-es darabokra, és próbáljuk a szögletes formában egymás mellé sorakoztatni mint egy dominót, ez nem egyszerű feladat, de állítsuk fel a dobozt a kisebbik oldalára és akkor csak egymás tetejére kell raknunk a szeleteket. Megkönnyíthetjük a dolgunkat ha már a nyújtódeszkán 4es halmokat csinálunk belőlük és úgy rendezzük a kenyérsütőbe. Fordítsuk vissza a kenyérsütőformát és lazítsuk fel a halmokat, próbáljunk ügyelni rá hogy a lapok ne nagyon csússzanak egymás alá. De ne lihegjük túl, maximum nem lesz olyan szép, de ugyanolyan ízű lesz. :)



Fóliázzuk le tegyünk rá konyharuhát és hagyjuk kelni 1 órát vagy amíg meg nem duplázódik újra.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük 30-35 percig. A huszadik percnél kanalazzunk rá pár (3-4) evőkanál tejet és süssük tovább.

Készíthetünk hozzá vaníliasodót. Vagy kihűlés után, szeleteljük átlósan, és együk vajjal, mint egy afféle csíkos kalácsot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése