Hozzávalók:
- 3,5 deci víz
- 120 gramm vaj
- 1 tk só
- 190 gramm liszt
- 170 gramm reszelt sajt ( vegyesen használtam füstölt és sima edami sajtot - minél aromásabb a sajt annál jobb a puffancs, pl gruyere, cheddar )
- 5 tojás
- 4 teáskanál dijoni mustár
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 1/4 teáskanál fűszerpaprika ( én füstölt csípőset használtam de jó simából is )
A vajat a vizet és a sót tegyük egy vastagabb falú edénybe és tegyük fel a tűzre. Várjuk meg míg felforr és ekkor tegyük bele a lisztet egyszerre, majd gyorsan kezdjük el kevergetni, addig kevergetjük a tűzön míg össze nem áll és el nem válik az edény falától. Zárjuk el a tüzet és tegyük át a gombócot egy keverőtálba.
Várjunk kb. 10 percet, hogy hűljön a tészta, majd mikor már csak kézmeleg, egyesével keverőgéppel keverjük bele a tojásokat. Ha minden tojást elkevertük tegyük bele a borsot a paprikát a mustárt, ha ezt is elkevertük, keverjük bele a sajtot is.
Kanalazzuk nyomózsákba, és nyomkodjunk belőle diónyi puffancsokat 2 sütőpapírra, ha egyszerűbb módon csinálnánk inkább akkor csináljuk 2 teáskanállal amit közben vizezünk hogy ne ragadjon annyira a tészta rá. Én mindkét módszert kipróbáltam most, mert menet közben kidurrant a nyomózacskó, úgyhogy a maradékot kanállal csináltam.
180 fokon légkeverős sütőben süssük 20 percig.
El tudnám képzelni egyébként ezt a puffancsot, húsétel mellé köretnek is, valami olyan mellé ami mellé krokettet szoktak adni, valami szószos hús mellé.
Érdekes egyébként, hogy az ember emlékszik dolgokra a gyerekkorából amiket nagyon szeretett, de felnőttként ez egészen más. Gyerekként imádtam a sajtos puffancsot, mostanában csak az elmegy kategória, valószínűleg akkora a választék különböző ételekből, hogy elé csúszott egy csomó minden más a sorban.
Bár nem tartozik közvetlenül ide, gyerekként imádtam a barba papáékat, de felnőttként láttam egy részt belőle és én még ilyen bárgyú mesét életemben nem láttam. Szóval változik az ember.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése