2010. december 5., vasárnap

Húsos enchillada

Ez egy finom sajtos "mexikói lasagna" vagy egy "sütőben sült burritó". Az enchillada egy gyűjtőfogalom az olyan tortilla lapból készített ételekre amiken van valami szósz (esetünkben most szimplán tejföl) és sütőben sül. A leírt recept 10 tortillalaphoz készült, ez 10 átlagos étkű személynek elég, de a hozzávalók mennyiségén arányosan csökkentve természetesen kevesebb lapból is elkészíthető.



 Hozzávalók 10 db-hoz:
  • 10 nagy tortilla lap
  • 600 gramm csirkemell
  • 3 tk cajun vagy mexikói fűszerkeverék
  • 2 ek olaj 
  • 360 gramm cheddar sajt
  • 1 nagy doboz tejfel 
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 pritamin paprika
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz vörösbab konzerv
  • 150 gramm főtt kukorica ( aki szereti használhat konzervet, én a mirelitet jobban szeretem)
Elkészítés:
Vágjuk fel a húst kockákra és tegyük rá a fűszerkeveréket és 1 evőkanál olajat, keverjük össze és hagyjuk benne pácolódni amíg felvágjuk a többi hozzávalót.



Vágjuk fel a hagymát és a pritamint nagyobb darabokra, szeretnénk majd érezni az ételben ahogy ráharapunk egy-egy hagymára vagy paprikára.  A fokhagymát pucoljuk meg, nem kell felvágni majd később belenyomjuk a sülő paprika és hagyma közé.

Egy nagy teflon serpenyőt hevítsünk fel és tegyük bele a bepácolt csirkét, pirítsuk amíg át nem sül, ekkor tegyük bele a babot, a kukoricát és a 2 ek paradicsompürét. Keverjük jól össze, aztán húzzuk le a tűzről. Egy másik serpenyőben hevítsünk fel 1 ek olajat és tegyük bele a felvágott hagymát és pritamint, nagy lángon gyorsan pirítsuk meg, majd tegyük bele az összenyomott fokhagymát, mikor elkezd illatozni, húzzuk le a lángról és keverjük bele a csirkébe.

Reszeljük meg az összes sajtot nagy lukú reszelőn ( ha pihentek vagyunk reszeljük kis lukún, bár nem sok értelme úgyis elolvad sütéskor :) ) majd kezdjük el megtölteni a tortilla lapokat. Vegyünk egy lapot a közepét kenjük meg egy púpos teáskanál tejföllel tegyük rá a ragu tizedét, ez kb két evőkanálnyi, és szórjuk meg egy nagy csipet sajttal.


Majd hajtsunk belőle borítékot és hajtással lefelé helyezzük egy előre kiolajozott sütőtepsibe.



Folytassuk a többi lappal, szorosan egymás mellé helyezve őket, majd kenjük meg a maradék tejföllel és szórjuk rá a maradék sajtot. 220 fokos sütőbe tesszük és 15 perc alatt készre sütjük, ameddig a tetején a sajt jól meg nem pirul.


Mivel alapvetően ez egy nem túl szépen szedhető étel, készíthetjük egyszemélyes adagokban, cserépedényben sütve, úgy szebben tálalható. Kínáljunk hozzá tejfölt, salsa verde-t és/vagy tabasco-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése