Hozzávalók a leveshez:
- 60 gramm vaj
- 2 közepes hagyma felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma felkarikázva
- 2-3 közepes répa felkarikázva
- 3 zellerszár feldarabolva
- 500 gramm csirkemell ( lehet csontos is, de akkor több kell, mert a csontot később kidobjuk )
- 1,5 liter alaplé
- 1 citrom (lereszelt héja, és a leve)
- 1/2 kk őrölt szegfűbors
- 1 tk őrölt koriander
- 4 kocka fagyasztott korianderkocka vagy 2 ek friss koriander
- 1 kaffir lime levél (elhagyható)
- bors
- 170 gramm tönköly fehérliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek citromlé
- 30 gramm olvasztott vaj
- 2 kocka fagyasztott koriander vagy 1 ek friss apróravágott
- 1 kk őrölt koriander
- 10 ek tej
- só és bors
Elkészítés:
A 60 gramm vajat olvasszuk fel egy edényben, tegyük bele a hagymát, a répát, a zellerszárat és a fokhagymát, majd fedő alatt kis lángon 10 percig pároljuk. Ezután beletesszük a csirkemellet, ( egyben ) a koriandert, a szegfűborsot, a kaffir lime levelet és 1 evőkanálnyi citromlét, felöntjük az alaplével, forrás után szedjük le a habját és addig főzzük míg a csirkemell meg nem puhul. Ez kb. 1 óra szokott lenni, ekkor ellenőrizzük, hogy a hús puha-e, ha puha akkor vegyük ki a levesből és hagyjuk kicsit kihűlni. Húzzuk le az edényt a lángról, halásszuk ki a levesből a kaffir lime levelet, majd mixerrel pürésítsük.
Miközben hűl a csirke elkészítjük a gombócokat, a lisztet, a reszelt citromhéjjal, a sütőporral elkeverjük, majd hozzáadjuk a száraz és a friss koriandert, majd a vajat és végül a tejet, a tejet célszerű 8 evőkanál után lassanként adagolni mert lehet hogy kevesebb vagy több kell belőle, attól függ mennyitől áll össze a tésztánk, egy jól gyúrható, nem túl ragacsos tésztagolyóvá. Ha összeállt akkor 4 darabba vágjuk, egyenként kisujjnyi vastag hengerré sodorgatjuk és kis párnácskákat vágunk belőle, kb. akkorákat vagy egy kicsit hosszabbat mint amilyen széles. Tegyük ezt egy kicsit félre és kockázzuk fel a kifőtt csirkedarabokat is, ha bőrös csirkét használtunk akkor távolítsuk el a bőrt előtte.
Tegyük vissza a tűzre a levest, rakjuk bele a csirkedarabokat, majd ha felforrt akkor teszegessük bele a párnácskákat is és lassú lángon fedő alatt 10 perc alatt készre főzzük. Friss korianderrel, tejfellel és reszelt citromhéjjal tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése