2010. október 24., vasárnap

Citromos zöldségkrémleves csirkével és gombóccal

Ez a nem túl szép :) de annál finomabb, tartalmas és jó sűrű téli leves, korianderrel és csirkemellel készül. Aki nem szereti a csirkemell szárazságát nyugodtan csinálhatja felső comb filével is. A koriander és a friss citrom frissességét kiegészíti a kaffir lime levél, de ha valakinek nincs ilyen otthon akkor se keseredjen el, csinálja meg nélküle. Ha mégis szembejönne valamikor mindenképp érdemes venni, mélyhűtőben nem sok helyet foglal és szinte bármeddig eláll.


Hozzávalók a leveshez:
  • 60 gramm vaj
  • 2 közepes hagyma felkockázva
  • 3 gerezd fokhagyma felkarikázva
  • 2-3 közepes répa felkarikázva
  • 3 zellerszár feldarabolva
  • 500 gramm csirkemell ( lehet csontos is, de akkor több kell, mert a csontot később kidobjuk )
  • 1,5 liter alaplé
  • 1 citrom (lereszelt héja, és a leve)
  • 1/2 kk őrölt szegfűbors
  • 1 tk őrölt koriander
  • 4 kocka fagyasztott korianderkocka vagy 2 ek friss koriander
  • 1 kaffir lime levél (elhagyható)
  • bors
Hozzávalók a gombóchoz:
  • 170 gramm tönköly fehérliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek citromlé
  • 30 gramm olvasztott vaj
  • 2 kocka fagyasztott koriander vagy 1 ek friss apróravágott
  • 1 kk őrölt koriander
  • 10 ek tej
  • só és bors

Elkészítés:
A 60 gramm vajat olvasszuk fel egy edényben, tegyük bele a hagymát, a répát, a zellerszárat és a fokhagymát, majd fedő alatt kis lángon 10 percig pároljuk.  Ezután beletesszük a csirkemellet, ( egyben ) a koriandert, a szegfűborsot, a kaffir lime levelet és 1 evőkanálnyi citromlét, felöntjük az alaplével, forrás után szedjük le a habját és addig főzzük míg a csirkemell meg nem puhul. Ez kb. 1 óra szokott lenni, ekkor ellenőrizzük, hogy a hús puha-e, ha puha akkor vegyük ki a levesből és hagyjuk kicsit kihűlni.  Húzzuk le az edényt a lángról, halásszuk ki a levesből a kaffir lime levelet, majd mixerrel pürésítsük.

Miközben hűl a csirke elkészítjük a gombócokat, a lisztet, a reszelt citromhéjjal, a sütőporral elkeverjük, majd hozzáadjuk a száraz és a friss koriandert, majd a vajat és végül a tejet, a tejet célszerű 8 evőkanál után lassanként adagolni mert lehet hogy kevesebb vagy több kell belőle, attól függ mennyitől áll össze a tésztánk, egy jól gyúrható, nem túl ragacsos tésztagolyóvá. Ha összeállt akkor 4 darabba vágjuk, egyenként kisujjnyi vastag hengerré sodorgatjuk és kis párnácskákat vágunk belőle, kb. akkorákat vagy egy kicsit hosszabbat mint amilyen széles. Tegyük ezt egy kicsit félre és kockázzuk fel a kifőtt csirkedarabokat is, ha bőrös csirkét használtunk akkor távolítsuk el a bőrt előtte.

Tegyük vissza a tűzre a levest, rakjuk bele a csirkedarabokat, majd ha felforrt akkor teszegessük bele a párnácskákat is és lassú lángon fedő alatt 10 perc alatt készre főzzük. Friss korianderrel, tejfellel és reszelt citromhéjjal tálalhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése