2013. január 27., vasárnap

Sült rizs

Sült rizs törökös fazonnal. Viszonylag egyszerű, előre is elkészíthető, hidegen tálalható desszert.
  Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 6 személyre:
  • 3/4 bögre rizotto rizs
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 liter tej
  • 2 púpos evőkanál kukoricakeményítő (50 gramm)
  • 8 dl tej
  • 150 gramm nyírfacukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
  1. Áztassuk be a rizst egy órára.
  2. Tegyük fel főni fél liter vízben. Mikor megpuhult, kb. 10 perc, általában még van rajta víz. Ha nem rizottó rizst használunk vagy nem áztattuk be több idő is kellhet neki, akkor figyeljük és pótoljuk a vizet nehogy leégjen.
  3. Ha kész öntsük fel a tejjel, tegyünk félre belőle 1 decit, ebbe keverjük simára a keményítőt majd ezt is öntsük bele a rizsbe.
  4. Tegyük bele a cukrot.
  5. Melegítsük tovább, ha besűrűsödött keverjük bele a vaníliát majd szedjük át egyszemélyes sütőtálakba (6 db) vagy egy nagy tálba.
  6. Tegyük be a sütőbe grillező fokozatra. Ha nincs grillezőnk akkor a legmagasabb hőfokra addig amíg a teteje szépen meg nem barnul. Grillező fokozaton ez maximum 10 perc.
Megjegyzések:
  • Nem muszáj megsütni, tehetjük poharakba és lehűtve tálalhatjuk.
  • Ha teljesen tradicionálisan akarjuk csinálni keverjünk bele a keményítővel együtt egy tojás sárgáját is, így szebbre sül a teteje.
  • Kukoricakeményítő helyett használhatunk másféle keményítőt is vagy kukoricalisztet esetleg rizslisztet.
  • Tálalhatjuk fahéjjal megszórva, vagy felkockázott gyümölccsel, én most mangóval ettem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése