2011. február 13., vasárnap

Fűszeres paradicsomos vöröslencseleves chilis rákfalatokkal

Már megint leves. Már megint vörös lencse. Már megint alapvetően hús nélkül, eltekintve a rákocska feltéttől, de az csak a ráadás a magam örömére van, anélkül is remek. Alapvetően ez egy indiai ízvilágú leves, ha akarjuk fűszerezhetjük csípősebbre is.
A vörös lencsének számos előnye van, de a legfontosabb számomra a hagyományos lencsével szemben, hogy nem kell áztatni és maximum fél óra alatt meg is puhul.
Magas a rosttartalma és emellett tartalmaz, B vitamint, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és lecitint. A vegetáriánus étrend elengedhetetlen alapanyagai a lencsék és az egyéb hüvelyesek, mivel tartalmaznak proteineket is.


Hozzávalók 4 tányér leveshez:
  • 20 gramm vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk örölt fűszerkömény
  • fél tk őrölt koriander
  • 2 tk tandori masala
  • negyed tk csilipehely
  • fél tk kurkuma
  • 1 konzerv (400 gramm) darabolt paradicsom
  • 2,5 dl kókusztej
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 1 evőkanál zöld citromlé
  • 125 gramm vörös lencse

Elkészítés:
  1. Az olvasztott vajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, majd keverjük bele a fűszereket, nagy lángon kb. 30 másodperc alatt pirítsuk illatosra.
  2. Öntsük bele a paradicsomkonzervet,zöldségalaplét,kókusztejet,citromlét és tegyük bele a lencsét.
  3. Főzzük kislángon forrástól számított 30 percig amíg a lencse megpuhul.
  4. Merülőmixerrel pürésítsük, de hagyhatjuk darabosra is, ha úgy jobban szeretjük.
Szórjuk meg ha van kéznél apróra vágott korianderrel, tegyünk rá tejfölt vagy joghurtot és tálaljuk naan kenyérrel.

Én most rákkal ( kb. 300 gramm) készítettem, ehhez, főzzük meg a rákokat, ha előfőzöttet veszünk akkor csak pucoljuk meg és vágjuk fel falatnyi darabokra majd csilis olajon pirítsuk meg, tegyünk rá egy evőkanál zöld citromlét és tegyük rá a levesre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése