Mindenkinek van sajtos rúd receptje, miért ne lehetne nekem is :)
A neten próbáltam megkeresni az ideálisat, de ilyenkor mindig abba a problémába ütközöm, hogy oké hogy a kommentelők nagy részének ízlik, de a kommentelőket sem ismerem, hogy bízhatnék így az ízlésükben. Ráadásul ahány ház annyi szokás, a liszt vaj arány a 2:1 től 1:1 ig abszolút változó. Aztán ott van az az adalék amitől levegősebb lesz a tészta, van akinél semmi, van akinél tojás (legtöbbször) vagy sütőpor és igen ritkán élesztő.
Ezekből az alapinformációkból és abból hogy volt itthon egy kis juhtúró készült a következő sajtos rúd.
Hozzávalók: - 300 gramm tönköly fehér liszt
- 1 lapos tk sütőpor
- 200 gramm vaj
- 100 gramm juhtúró
- 100 gramm sajt + ízlés szerint a szóráshoz
- 3 vagy több evőkanál tejföl (gyúrásnál kiderül)
- A lisztet és a sütőport keverjük össze.
- Tegyük bele a kockákra vágott hideg vajat, és morzsáljuk össze a liszttel.
- Adjuk hozzá a juhtúrót és a reszelt sajtot is majd evőkanalanként adagolva tegyük bele a tejfölt.
- A tejföl hozzáadását akkor hagyjuk abba mikor egy nem túl kemény, könnyen kezelhető tésztát kapunk. Nekem ez 3 púpos evőkanál cserpes tejföl volt ( tejfölönként is változó mennyi kell ).
- Tegyük a hűtőbe egy órára ( ebben a pontban az élesztő nélkül készült sajtos rúd receptek megegyeztek, nem tudom mi a tényleges haszna, mert a tészta enélkül is kezelhető )
- Nyújtsuk ki vékonyra, vágjuk derelyemetszővel tetszőleges méretű rudakra és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük aranybarnára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése