2011. március 15., kedd

Gyümölcsös cobbler

Egyik nagy kedvencünk, töretlenül, évek óta a következő recept, az egyik (talán az első)  Jamie Oliver könyvből lett kissé reformosítva. A gyümölcs lehet szinte bármi, én piros bogyósból szeretem őszibarackkal. Télen lehet nyugodtan mirelitet használni. Konzervessel ne is próbálkozzunk!

Kefir helyett lehet joghurtot vagy tejfölt használni, az eredeti receptben író van, de mióta egyszer megkívántuk és csak Andechser Citromos Kefír volt itthon, azóta mással el sem tudom képzelni, a citromos kefir annyit adott hozzá, hogy már hiányzik, ha nincs benne.


Hozzávalók a gyümölcshöz:
  • 750 gramm gyümölcs
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • 1 evőkanál balzsamecet
Hozzávalók a tésztához:
  • 125 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 125 gramm rétesliszt
  • 70 gramm vaj
  • 70 gramm nyírfacukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1,5 deciliter kefir
Elkészítés:
  1. Tegyük bele a darabokra vágott gyümölcsöket egy lábosba, keverjük össze a balzsamecettel és a 2 evőkanál cukorral és tegyük fel kis lángra, rotyogtassuk pár percig majd vegyük le a tűzről.
  2. Keverjük össze a liszteket a sütőporral.
  3. Tegyük bele a hideg felkockázott vajat és morzsoljuk el benne egészen apróra.
  4. Majd tegyük bele a többi hozzávalót és dolgozzuk ki, egy ragadós darabos könnyű tésztát kapunk.
  5. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  6. Tegyük egy tűzálló edény aljára a gyümölcsöt, majd tépkedjük vagy kanalazzuk a tetejére a tésztát.
  7. kb. 4 teáskanál barna cukorral szórjuk meg a tetejét.
  8. Tegyük az előmelegített sütőbe 30 percre.
Tálaljuk melegen vaníliafagyival.

2 megjegyzés: