2011. március 5., szombat

Almás omlós pite

Mivel nincsen benne tojás, amit szerintem a vegánoknak a legnehezebb helyettesíteni a süteményreceptekben, ezért ez a recept könnyen átalakítható vegán finomsággá. ( A tejtermékeket helyettesítsük kókuszkrémmel és zabtejjel és hogy a joghurt savanykássága se maradjon ki tegyünk bele 2 teáskanál citromlét vagy almaecetet )

Ha nincs otthon gesztenyeliszt akkor hagyjuk ki nyugodtan, tegyünk helyette sima lisztet vagy mandulalisztet. Természetesen a nyírfacukrot is lehet helyettesíteni sima cukorral, de így kevésbé savasítja a szervezetet és nem emeli meg az inzulinszintet sem annyira. Nem beszélve arról, hogy kisgyereknek is nyugodtan adhatjuk, mivel antibakteriális hatása van, nem okoz fogszuvasodást.

Hozzávalók az almatöltelékhez:
  • 800 gramm alma ( kb 5 darab )
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • fél citrom leve és héjja
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő

Hozzávalók a tésztához:
  • 200 gramm tönkölyrétesliszt
  • 60 gramm gesztenyeliszt
  • 90 gramm nyírfacukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 50 ml joghurt
  • 60 ml tej
  • 70 ml tejszín
  • 70 ml olaj
Hozzávalók a szóráshoz:
  • 1 evőkanál nyírfacukor és 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
  1. Pucoljuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel az almát.
  2. Keverjük össze a cukorral és a citrom levével és héjával, majd hagyjuk állni pár percet.
  3. Kis lángon tegyük fel főni és főzzük 20 percig.
  4. Keverjük bele a kukoricakeményítőt és tegyük félre.
  5. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  6. A tésztához keverjük össze külön a száraz hozzávalókat és a nedves hozzávalókat, majd keverjük össze, egy puha ragadós tésztát fogunk kapni.
  7. Béleljünk ki egy kerek tortaformát sütőpapírral ( jobb híján én 20x20as szögletesben csináltam ) és a tészta 2/3-át nyomkodjuk szét a kezünkkel a forma aljába.
  8. Terítsük el benne az alma tölteléket.
  9. A maradék tésztát teáskanállal szedjük az alma tetejére.
  10. Szórjuk meg a fahéj és cukor keverékkel.
  11. Tegyük az előmelegített sütőbe 60 percre, 30 perc után takarjuk le fóliával ha nagyon barnulna a teteje.
    Kínálhatjuk kihűlés után magában, vagy melegen vaníliafagyival. Másnap is finom.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése