Ha nincs otthon gesztenyeliszt akkor hagyjuk ki nyugodtan, tegyünk helyette sima lisztet vagy mandulalisztet. Természetesen a nyírfacukrot is lehet helyettesíteni sima cukorral, de így kevésbé savasítja a szervezetet és nem emeli meg az inzulinszintet sem annyira. Nem beszélve arról, hogy kisgyereknek is nyugodtan adhatjuk, mivel antibakteriális hatása van, nem okoz fogszuvasodást.
Hozzávalók az almatöltelékhez:
- 800 gramm alma ( kb 5 darab )
- 1 evőkanál nyírfacukor
- fél citrom leve és héjja
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
Hozzávalók a tésztához:
- 200 gramm tönkölyrétesliszt
- 60 gramm gesztenyeliszt
- 90 gramm nyírfacukor
- 1 tk fahéj
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 50 ml joghurt
- 60 ml tej
- 70 ml tejszín
- 70 ml olaj
- 1 evőkanál nyírfacukor és 1 teáskanál fahéj
- Pucoljuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel az almát.
- Keverjük össze a cukorral és a citrom levével és héjával, majd hagyjuk állni pár percet.
- Kis lángon tegyük fel főni és főzzük 20 percig.
- Keverjük bele a kukoricakeményítőt és tegyük félre.
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- A tésztához keverjük össze külön a száraz hozzávalókat és a nedves hozzávalókat, majd keverjük össze, egy puha ragadós tésztát fogunk kapni.
- Béleljünk ki egy kerek tortaformát sütőpapírral ( jobb híján én 20x20as szögletesben csináltam ) és a tészta 2/3-át nyomkodjuk szét a kezünkkel a forma aljába.
- Terítsük el benne az alma tölteléket.
- A maradék tésztát teáskanállal szedjük az alma tetejére.
- Szórjuk meg a fahéj és cukor keverékkel.
- Tegyük az előmelegített sütőbe 60 percre, 30 perc után takarjuk le fóliával ha nagyon barnulna a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése