Hozzávalók a leveshez:
- 60 dkg répa
- 15 dkg vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1,5 liter zöldség vagy csirke alaplé
- 1,5 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 2 evőkanál tejföl
- 2 ek zöldcitromlé
- 1 fej lilahagyma nagyon apróra vágva
- 3 szál petrezselyem apróra vágva ( biztos vagyok benne hogy sokkal jobb lenne zöld korianderrel, de most nem volt itthon)
A hagymát vágjuk fel, majd az olajon közepes lángon pirítsuk meg. Amíg pirul hámozzuk és kockázzuk fel a répát. Mikor a hagyma megpirult adjuk hozzá a fűszerköményt és a répát pirítsuk tovább amíg illatozni nem kezd a kömény, ekkor tegyük bele a lencsét és az alaplét, majd fedjük le és hagyjuk főni.
Mivel ez egy krémleves a cél az lesz, hogy minél puhábbra főzzük a hozzávalókat, nekem ez fél órát vett igénybe. Ha már puha a répa és a lencsét se nagyon vesszük ki a levesben, annyira szét van esve, ( a vörös lencse kb. 15 perc alatt megpuhul ellentétben a hagyományos lencsével ) lehúzzuk a tűzről és merülőmixerrel simára pürésítjük majd belekeverjük a tejfölt (lehet tejszín is). Ha túl sűrű lenne tegyünk hozzá egy kis vizet.
Mivel előre nem tudtam milyen ízű lesz, ezért kóstolás után döntöttem el, hogy milyen feltét legyen hozzá, kívántam hozzá egy kis savanykás ízt ezért egy zöldcitromos salsát gondoltam ki hozzá, amit nem tudtam maximálisan megvalósítani az itthon lévő hozzávalókból, de így sem lett rossz.
A hagymát és a petrezselymet vágjuk apróra és keverjük össze a citromlével. A szebb színhatás és a nagyobb ízorgia érdekében tennék bele petrezselyem helyett korianderlevelet, zöld vagy piros pritaminpaprikát és egy kis kimagozott paradicsomhúst. Frissítő de ugyanakkor tartalmas leves lesz.
Húsimádó családban pirított kolbászkarikákkal és kenyérrel is tálalhatjuk, vagy megadhatjuk a vendégeinknek a választás lehetőségét.
Én valahogy mindig a zöldséges fogásokat részesítem előnyben, de gondoljunk a többiekre is :)
Nagyon finom lett! Én tettem bele borsot is és zeller chipset tálaltam feltétnek.
VálaszTörlés