Mivel sok itthon a cékla, olyan recepteket próbálok kitalálni, keresni amik valamilyen formában tartalmazzák a céklát.
És bár ebben a paradicsomlevesben van cékla, a mennyisége elenyésző, szerintem egy átlagos céklagyűlölő nem veszi észre. Leginkább a színéhez és a tápértékéhez ad hozzá.
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
2 db kissebb répa
2 fej lilahagyma
3 hajtás 1 szárzellerről
1 kicsi cékla
8 gerezd fokhagyma
2 paprika ( én kápiát használtam, de bármilyen paprika jó )
4 cm reszelt gyömbér
2 babérlevél
2 ek olivaolaj
2 ek rizsliszt
3 dl tej (vegánoknak zab vagy rizstej)
só és bors ízlés szerint
Minden zöldséget daraboljunk fel . 2,5 dl vizzel , a babérlevéllel és a gyömbérrel tegyük fel lassan gyöngyözve főni. Addig főzzük amíg puhára nem fő az összes zöldség ( minimum 30 perc ). Vegyük ki a babérlevelet és turmixoljuk le, majd passzírozzuk át szűrőn.
Ha kellően puhára főztük a zöldségeket, a turmixolást ki is lehet hagyni, a paszírozáskor úgyis szétmegy. És akkor egyel kevesebbet kell mosogatni :)
Tegyük félre a lepaszírozott levest miközben csináljuk a rántást, felhevített olajon pirítsuk egy kicsit le a rizslisztet majd óvatosan kevergetve adjuk hozzá a tejet, vigyázzunk ne legyen csomós. Ha elkezd sűrűsödni (de még nem forr), tegyük bele a a lét amit kinyertünk a zöldségünkből innentől csak meg kell várni míg felbugyog és már kész is.
Mivel még nincs benne só, ennél a pontnál sózzuk, borsozzuk - ha lehet ne cukrozzuk, de aki úgy szereti lelke rajta - ízlés szerint.
Ez a leves jó sűrű és gazdag, ha valaki nem szereti ennyire sűrűnek, egészen nyugodtan öntse fel egy kis alaplével.
Lehet tálalni reszelt cheddar sajtal, mozzarellagolyóval és bazsalikomos olajjal vagy egy kis joghurttal a tetején,
Ki hogy szereti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése