2011. március 30., szerda

Matcha Mochi Muffin

3M
Mochi: egy ázsiai édesség, rizslisztből készül és általában babpürével van megtöltve
Matcha: zöld teapor
Muffin: hát ezt már mindenki nagyon jól tudja :)

A muffin némileg európaibb meggyes-ribizlis házi lekvárral van "töltve", de bátran lehet kísérletezni más dolgokkal is, akár a tradicionálisabb babpürével :)


2011. március 15., kedd

Gyümölcsös cobbler

Egyik nagy kedvencünk, töretlenül, évek óta a következő recept, az egyik (talán az első)  Jamie Oliver könyvből lett kissé reformosítva. A gyümölcs lehet szinte bármi, én piros bogyósból szeretem őszibarackkal. Télen lehet nyugodtan mirelitet használni. Konzervessel ne is próbálkozzunk!

Kefir helyett lehet joghurtot vagy tejfölt használni, az eredeti receptben író van, de mióta egyszer megkívántuk és csak Andechser Citromos Kefír volt itthon, azóta mással el sem tudom képzelni, a citromos kefir annyit adott hozzá, hogy már hiányzik, ha nincs benne.


2011. március 5., szombat

Almás omlós pite

Mivel nincsen benne tojás, amit szerintem a vegánoknak a legnehezebb helyettesíteni a süteményreceptekben, ezért ez a recept könnyen átalakítható vegán finomsággá. ( A tejtermékeket helyettesítsük kókuszkrémmel és zabtejjel és hogy a joghurt savanykássága se maradjon ki tegyünk bele 2 teáskanál citromlét vagy almaecetet )

Ha nincs otthon gesztenyeliszt akkor hagyjuk ki nyugodtan, tegyünk helyette sima lisztet vagy mandulalisztet. Természetesen a nyírfacukrot is lehet helyettesíteni sima cukorral, de így kevésbé savasítja a szervezetet és nem emeli meg az inzulinszintet sem annyira. Nem beszélve arról, hogy kisgyereknek is nyugodtan adhatjuk, mivel antibakteriális hatása van, nem okoz fogszuvasodást.

2011. március 2., szerda

Sajtos rúd

Mindenkinek van sajtos rúd receptje, miért ne lehetne nekem is :)
A neten próbáltam megkeresni az ideálisat, de ilyenkor mindig abba a problémába ütközöm, hogy oké hogy a kommentelők nagy részének ízlik, de a kommentelőket sem ismerem, hogy bízhatnék így az ízlésükben. Ráadásul ahány ház annyi szokás, a liszt vaj arány a 2:1 től 1:1 ig abszolút változó. Aztán ott van az az adalék amitől levegősebb lesz a tészta, van akinél semmi, van akinél tojás (legtöbbször) vagy sütőpor és igen ritkán élesztő.
Ezekből az alapinformációkból és abból hogy volt itthon egy kis juhtúró készült a következő sajtos rúd.